Vergoeding bijzondere optische hulpmiddelen

Wat krijg je vergoed voor bijzondere optische hulpmiddelen? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Als je slecht ziet en een bril of contactlenzen helpen niet genoeg, kunnen bijzondere optische hulpmiddelen je helpen. Ook het montuur, statief of verlichting horen bij het hulpmiddel, als deze met het hulpmiddel één geheel vormen. Bijzondere optische hulpmiddelen krijg je vergoed uit je basisverzekering. Je moet een medische diagnose van de oogarts hebben. Afhankelijk daarvan kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor vergoeding van een vergrootglas, verrekijker- of telescoopbril. Let op: bij een kappenbril of ptosisbril worden brillenglazen met een correctie niet vergoed.


Eenvoudige bijzondere optische hulpmiddelen zoals hand- en standloepen en leeslinealen worden niet vergoed.


Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. In het Reglement Hulpmiddelen vindt je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

2018

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
  • 100% van de kosten bij gecontracteerde zorgverlener
  • 65% van de nota tot maximaal 65% van de kosten bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoeding


Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico


Deze vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerste met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico.

Heb je je volledige eigen risico betaald? Dan vergoeden we de zorg tot tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd.

Lees meer over het eigen risico

Waar kun je terecht?

Je kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier optische hulpmiddelen terecht voor het aanmeten van het hulpmiddel.

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier External link in jouw buurt.

Je kunt jouw selectie verfijnen op: optische hulpmiddelen.

Je moet altijd toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan CZdirect. Je doet dit door een medische indicatie van jouw oogarts en de offerte van jouw leverancier te e-mailen naar: mbz.hulpmiddelen@cz.nl.


disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.