Buitenland

Ga je op reis? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je zorg goed geregeld is als je iets overkomt in het buitenland. Want niet alle zorg in het buitenland krijg je automatisch vergoed. Voorkom onverwachte, hoge kosten en neem een aanvullende verzekering of goede reisverzekering.

Alleen met je basisverzekering naar het buitenland

Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je bij een spoedeisende behandeling in het buitenland maximaal hetzelfde bedrag vergoed als dat we in Nederland voor dezelfde zorg zouden betalen. Maar in sommige landen is zorg veel duurder. En moet je dus zelf de rest van de kosten betalen.

Op reis met een basisverzekering en een aanvullende verzekering

Heb je naast de basisverzekering ook gekozen voor één van de aanvullende verzekeringen: Start, Basic of Extra? Dan hangt je vergoeding af van waar je naartoe gaat.


  • Binnen een EU/EER (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) of Verdragsland (landen die afspraken hebben met Nederland en de EU over de vergoeding van de kosten voor medische zorg): je krijgt de kosten voor spoedeisende hulp volledig vergoed.
  • In een ander land: je krijgt maximaal twee keer het bedrag dat we in Nederland ook zouden betalen.

Daarnaast zitten er nog een aantal andere vergoedingen voor reizen naar het buitenland in de aanvullende verzekeringen. Zoals spoedeisende mondzorg of repatriëring (medisch noodzakelijk vervoer). Bekijk alle vergoedingen.

Kies ook een goede reisverzekering

Een reisverzekering met een aanvullende module voor medische kosten kan een goede aanvulling zijn op je zorgverzekering. Want soms zijn de kosten voor zorg in het buitenland hoger dan je basisverzekering en aanvullende verzekering vergoeden. Een goede reisverzekering vergoedt ook zorg die niet onder de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld de kosten die je maakt als je door een ongeval langer in het buitenland moet blijven.


Ga je langer dan een jaar reizen of vrijwilligerswerk doen? Dan is een internationale zorgverkering misschien iets voor je. Hiermee weet je zeker dat je bij ziekte, ongeval of schade in het buitenland goed wordt geholpen. Je kunt hiervoor terecht bij bijvoorbeeld OOM verzekeringen.