Vergoeding zuurstof

Wat krijg je vergoed voor zuurstof? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je arts kan zuurstoftoediening voorschrijven bij klachten waarbij je bij inademing te weinig zuurstof uit de lucht kunt opnemen. Bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals COPD, longemfyseem en chronische bronchitis of een aandoening als clusterhoofdpijn.


Er zijn verschillende systemen voor zuurstoftoediening:

  • Zuurstofcilinders (in gasvorm)
  • Zuurstofconcentrator. Dit apparaat zuigt omgevingslucht aan. De lucht wordt gezeefd waardoor een hoog percentage zuurstof over blijft.
  • Vloeibare zuurstof. Het Ambulox®-systeem bestaat uit een moedervat plus een draagbaar vaatje. Je kunt dit zelf bijvullen vanuit het moedervat.

De kosten voor het lenen van een systeem voor zuurstoftoediening krijg je vergoed uit de basisverzekering.

2018

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
  • 100% van de kosten bij gecontracteerde zorgverlener
  • 65% van de nota tot maximaal 65% van de kosten bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoedingNeem voor de vergoeding van stroomkosten contact op met je leverancier.

Vakantielevering zuurstof via de eigen zorgverlener

Verblijf je in het buitenland? CZdirect vergoedt vanuit de basisverzekering het tarief zoals we dat in Nederland hanteren (zie vergoedingsoverzicht hulpmiddelen voor het meest actuele tarief per zorgpolis (PDF)). Alle kosten boven dit tarief betaal je zelf.

Hoeveel je moet bijbetalen, hangt af van de kosten die de leverancier in het buitenland in rekening brengt. Het kan zijn dat je voor je verblijf in het buitenland via je Nederlandse leverancier een mobiele zuurstofconcentrator hebt ontvangen. De kosten voor de huur hiervan betaal je zelf en kunnen wisselen.

Vakantielevering zuurstof zelf regelen

Bij verblijf in het buitenland kun je zuurstof ook zelf regelen. Wij vergoeden maximaal het gemiddeld afgesproken tarief (PDF). Zijn de kosten hoger, dan betaal je de rest zelf.


Ga je naar een land binnen de EU? Dan kun je soms een vergoeding krijgen volgens de tarieven en voorwaarden die in dat land gelden. Voorwaarde is wel dat de leverancier met de Europese Zorgpas (EHIC) of met het verdragsformulier S2 kan afrekenen. Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie. Via de website kies je het EU-land waar je verblijft en kun je zien of en waar je de zuurstof kunt regelen. Heb je nog geen Europese Zorgpas, vraag deze dan zelf aan via de website van EHIC. Heb je een S2 nodig, neem dan contact op met de infolijn buitenland: (046) 459 51 45.

Eigen bijdrage en eigen risico

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Je betaalt ook geen eigen risico.

Waar kun je terecht?

We hebben twee leveranciers gecontracteerd. Dit zijn Westfalen Medical en Linde Healthcare Benelux. Beide leveranciers werken landelijk en bezorgen de zuurstof en bijbehorende apparatuur aan huis.

Hier vind je het aanvraagformulier voor zuurstoftherapie (PDF) dat je arts kan indienen bij de leverancier van je keuze.

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je altijd toestemming (een akkoordverklaring) aan ons vragen. Je doet dit door de medische diagnose van jouw specialist samen met een offerte van de leverancier te e-mailen: mbz.hulpmiddelen@cz.nl.

Heb je de apparatuur niet meer nodig? Geef dit dan door aan de leverancier. De apparatuur wordt dan weer bij je opgehaald. Voor iedere dag dat de zuurstofapparatuur bij jou thuis staat, mag de leverancier een dagprijs aan ons doorberekenen. Het is dus belangrijk dat je gelijk contact opneemt met de leverancier als je de apparatuur niet meer gebruikt.


Dit geldt ook als je voor langere tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis of een (verpleeg)instelling. Als je langer dan 2 weken bent opgenomen, of als je van tevoren weet dat de opname langer dan 2 weken duurt, moet je dit melden aan de leverancier.

Meer informatie over het gebruik van extra zuurstof en de verschillende systemen die verkrijgbaar zijn vind je in het boekje ‘Zuurstof thuis: wat moet ik weten?’ van het Longfonds.


disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.