Je zorgverzekering in het buitenland

Ga je op reis, dan kán dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Dit hangt onder andere af van de duur van je reis, naar welk land je op reis gaat en of je gaat werken tijdens je reis.

Handige buitenlandtool

Check via de buitenlandtool External link in 5 stappen of je reis naar het buitenland invloed heeft op jouw zorgverzekering.

Zorgverzekering in het buitenland

Moet je tijdens je vakantie in het buitenland naar een dokter of ziekenhuis? Vaak moet je dan eerst zelf de rekening voorschieten. Dat kan een flinke aanslag zijn op je vakantiebudget.


Gratis Europese Gezondheidskaart
Met de gratis Europese Gezondheidskaart (EHIC-pas) hoef je in veel Europese landen deze kosten niet zelf voor te schieten. Zo voorkom je onaangename verrassingen op vakantie.
Lees meer over de Europese GezondheidskaartExternal link (PDF), of vraag direct de gratis Europese Gezondheidskaart External link aan.


CZ Helpline
De CZ Helpline helpt je als je in het buitenland te maken krijgt met plotselinge gezondheidsklachten of medische vragen die niet spoedeisend zijn. Je krijgt een Nederlandse verpleegkundige aan de telefoon die wordt bijgestaan door een Nederlandse arts.

De CZ Helpline is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer: +31 13 468 04 02 (normaal gesprekstarief).

Verzekeringsverklaring

Sommige landen vragen een schriftelijke verklaring van je zorgverzekeraar die aangeeft dat je verzekerd bent tegen ziektekosten. Je hebt deze bijvoorbeeld nodig bij je visumaanvraag en/of bij aankomst in je vakantieland. Je kunt deze (Engelstalige) verzekeringsverklaring bij ons aanvragen. Deze verklaring wordt ook wel buitenlandverklaring genoemd en voor Rusland de Ruslandverklaring.

Je hebt in ieder geval een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig in:

  • Cuba
  • Rusland
  • Wit-Rusland

Het kan zijn dat ook andere landen een verzekeringsverklaring vragen. Je kunt dit checken bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Telefonisch aanvragen

Je kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen via onze Klant Contact Centrum, 088 555 77 77. Je ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring gereed is, kun je deze ook inzien en printen via Mijn CZ.

Vergoedingen en jouw reis

Niet alle zorg is verzekerd als je in het buitenland bent. Daarom is het belangrijk om een aanvullende verzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat. Zo voorkom je dat je onverwacht voor hoge kosten komt te staan.

Aleen een basisverzekering

Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je bij een spoedeisende behandeling in het buitenland maximaal hetzelfde bedrag vergoed als dat we in Nederland voor dezelfde zorg zouden betalen.

Een basisverzekering met een aanvullende verzekering

Heb je naast de basisverzekering ook gekozen voor één van de aanvullende verzekeringen: Start, Basic of Extra? Dan hangt je vergoeding af van waar je naartoe gaat.

  • Binnen Europa of een EU / EER of Verdragsland: je krijgt de kosten voor spoedeisende hulp volledig vergoed.
  • In een ander land: je krijgt maximaal twee keer het bedrag dat we in Nederland ook zouden betalen.

Daarnaast zitten er nog een aantal andere vergoedingen voor reizen naar het buitenland in de aanvullende verzekeringen zoals spoedeisende mondzorg of repatriëring (medisch noodzakelijk vervoer). Bekijk alle vergoedingen.

Het is verstandig om je extra bij te verzekeren, door een goede reisverzekering External link af te sluiten of door een aanvulling op ziektekosten te nemen, bijvoorbeeld via OOM verzekeringen External link.