Op reis: 24/7 hulp via de CZ Helpline

Heb je op reis vragen over je gezondheid? Moet je onverwacht naar de dokter of het ziekenhuis? Of versta je de arts niet goed? Bel dag en nacht de CZ Helpline op +31 13 468 04 02.


 • Stel al je gezondheidsvragen aan een Nederlandse verpleegkundige
  Heb je medische problemen of gezondheidsvragen op vakantie? Stel ze dan aan één van onze medisch deskundigen. Zij kunnen voor jou ook de hulp inschakelen van een Nederlandse arts. Moet je toch naar een lokale arts? Wij helpen je samen een (huis)arts in de buurt te vinden.
 • Wij regelen wanneer nodig binnen een paar minuten een tolk (in meer dan 350 talen en dialecten)
  Ben je bij een buitenlandse arts en begrijp je niet goed wat de arts je vertelt? Bel ons dan. Wij zorgen dat je snel een tolk aan de lijn krijgt die je helpt met vertalen.
 • Spoedsituatie? Wij helpen je bij het betalen van je rekening
  Voor spoedhulp in het buitenland bel je altijd de CZ Helpline. Wij helpen je direct en schieten je rekening voor. Geen gedoe meer met rekeningen in het ziekenhuis dus! Let wel op: wat je uiteindelijk vergoed krijgt, hangt af van hoe je verzekerd bent via je zorg- en/of reisverzekering.

Geen spoed of toch zelf een rekening voorgeschoten? Zo krijg je snel je geld terug

Ga je op vakantie naar een (huis)arts of haal je medicijnen bij een buitenlandse apotheek? Dan betaal je de rekening vaak eerst zelf. Geen zorgen: je declareert de rekening daarna heel makkelijk met de CZdirect declareren app of via Mijn CZ. Zo heb je snel je geld terug.


Zo declareer je een buitenlandse rekening


Wat krijg je vergoed voor zorg in het buitenland?

Dat hangt af van hoe je verzekerd bent via je zorg- en/of reisverzekering. De vergoeding voor spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp in het buitenland verschilt. Spoedeisende hulp in het buitenland wordt deels vergoed vanuit je basisverzekering (maximaal het Nederlandse tarief). Of je de kosten volledig vergoed krijgt, hangt af van je aanvullende verzekering of reisverzekering.


Niet-spoedeisende hulp wordt alleen vergoed als er in Nederland een lange wachtlijst is voor behandeling of als in Nederland geen behandeling mogelijk is. Daarbij moet je soms vooraf toestemming vragen.


Twijfel je of je behandeling of medicijnen in het buitenland vergoed worden? Bel dan de CZ Helpline.


Handige apps

Deze gratis apps zijn onmisbaar voor op reis:


 • GGD reist mee. Wat doe je tegen hoogteziekte of nare muggen? Met deze app weet je het meteen. En je krijgt direct berichten bij waarschuwingen, zoals een epidemie of negatief reisadvies.

  Download voor iOS
  Download voor Android

 • EHBO app. Met deze gratis app heb je alle EHBO-instructies bij de hand. Zo weet je altijd wat je moet doen bij een ongeval.

  Download voor iOS
  Download voor Android

 • SOS Meditolk. Met deze app krijg je snel en eenvoudig een beeld van je ziekteverschijnselen. En met één druk op de knop vertaal je alles in één van de 22 talen die de app ondersteunt. Handig om te gebruiken als je naar een arts gaat. Kom je er niet uit en heb je meer hulp nodig? Bel dan de CZ Helpline en wij regelen een tolk voor je.

  Download voor iOS