Zorgverzekering 18 jaar

Je eigen zorgverzekering vanaf je 18e? Zo zit het

Tot nu toe was je via je ouders verzekerd. Nu je 18 wordt, moet je zélf een zorgverzekering afsluiten. Die gaat in op de 1e dag van de maand na je 18e verjaardag. We leggen je graag uit hoe het zit en waar je op moet letten.


Direct aanmelden

Wat moet je doen?

Je hebt je eigen zorgverzekering nodig. Je kunt twee dingen doen: bij je ouders verzekerd blijven of zelf een zorgverzekering afsluiten.

 • Je blijft meeverzekerd via je ouders
  Je blijft bij je ouders op de polis staan en zij blijven verantwoordelijk voor jouw verzekering. Je kiest zelf het pakket dat bij jou past en wie de premie betaalt (jijzelf of je ouders). Als je ouders deelnemen aan een collectiviteit dan kun je daar mogelijk gebruik van blijven maken. Dit kan zo lang je studeert en niet ouder bent dan 30 jaar.
 • Je eigen zorgverzekering
  Sluit je je eigen zorgverzekering af? Dan word je verzekeringnemer en ben je verantwoordelijk voor je eigen verzekering. Je betaalt zelf premie en kiest het pakket dat bij jou past.

Voordelige basisverzekering van CZdirect

Ook al ben je kerngezond, in Nederland ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zorg. Zoals een bezoek aan de huisarts of opname in het ziekenhuis. De basisverzekering van CZdirect vergoedt al deze zorg, zonder dat jij daarvoor te veel betaalt.

Meer zekerheid? Kies een aanvullende verzekering

Wil je meer verzekeren dan de verplichte basiszorg?
Bijvoorbeeld fysiotherapie, tandzorg of reisvaccinaties? Kies dan ook één van onze aanvullende verzekeringen. Je hebt al een aanvullende verzekering vanaf € 1,95 per maand!
Bekijk alle aanvullende verzekeringen van CZdirect

Aanmelden of wijzigingen doorgeven

 • Wil je je eigen CZdirect verzekering? Meld je dan nu aan.
 • Wil je op de CZdirect polis van je ouders blijven staan en wil je niks veranderen? Dan hoef je niks te doen.
 • Wil je op de CZdirect polis van je ouders blijven staan, maar wil je wel iets veranderen? Zoals je aanvullende verzekering of eigen risico? Geef dit dan aan ons door via Mijn CZ External link of laat je ouders dit doen.
 • Kom je er niet uit? Bel dan naar CZdirect Klantenservice
  via (013) 593 84 00.


Weet je niet zeker welk pakket het best bij jou past? Bekijk alle pakketten op een rij.

Je betaalt een eigen risico

Vanaf je 18e heb je een verplicht eigen risico van € 385,-. Krijg je zorg die we vergoeden uit de basisverzekering? Bijvoorbeeld omdat je medicijnen nodig hebt of naar het ziekenhuis moet? Dan betaal je de eerste € 385,- dus zelf. Daarna krijg je van ons een vergoeding.

Kosten van een huisarts vallen niet onder het eigen risico. En ook voor zorg uit je aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Daarvoor krijg je dus meteen een vergoeding.

Hoeveel aan eigen risico betaal je in het jaar nadat je 18 wordt?
Wat je nog moet betalen in het jaar dat je 1 wordt, is uit te rekenen door het eigen risico te delen door 365 dagen (of 366 in een schrikkeljaar), en dat te vermenigvuldigen met het aantal overgebleven dagen van het jaar. De uitkomst is het eigen risico dat je moet betalen in het jaar dat je 18 wordt.

Alles over het eigen risico

Tip! Hoger eigen risico, lagere premie

Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico van € 885,-. Je betaalt voor je basisverzekering dan geen € 102,35 maar € 82,85 per maand. Dit betekent wel dat je meer moet bijbetalen als je zorg krijgt die we vergoeden uit de basisverzekering.

Extra's van CZdirect

 • Je rekening declareer je zonder gedoe met de CZdirect declaratie app. Je hebt dan binnen 10 dagen je geld terug.
 • Vragen over je gezondheid stel je gewoon online aan een e-deskundige. Zoals een (sport) fysiotherapeut of een SOA-deskundige.
 • Het verplichte eigen risico van € 385,- kan je gespreid in 10 termijnen betalen. Handig als je het bedrag niet in één keer kan missen.
 • Leuke kortingen én 50 gratis condooms.