Zorgverzekering 18 jaar

Per 1 januari 2019 wordt CZdirect Just. Je kunt CZdirect alleen nog afsluiten als je vóór 1 januari 2019 18 jaar wordt.


Je eigen zorgverzekering vanaf je 18e? Zó zit het

Tot nu toe was je bij je ouders verzekerd. Nu je 18 wordt, moet je zélf een zorgverzekering afsluiten. Die gaat in op je 18e verjaardag. Je betaalt premie vanaf de eerste maand na je verjaardag.

Wat kun je doen?


 • Je neemt je eigen zorgverzekering. En kiest een aanvullende verzekering die bij joú past. Je betaalt zelf je premie en regelt je zorgverzekering voortaan zelf.
 • Je blijft bij je ouders op de polis staan. Je kunt wel je eigen pakket kiezen en bepalen of jij zelf of je ouders de premie betalen. Als je ouders deelnemen aan een collectiviteit dan kun je daar mogelijk gebruik van blijven maken. Dit kan zo lang je studeert en niet ouder bent dan 30 jaar.

Voordelige basisverzekering van CZdirect

In Nederland ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zorg. Zoals een bezoek aan de huisarts of opname in het ziekenhuis. De basisverzekering van CZdirect vergoedt al deze zorg.

Meer zekerheid? Kies een aanvullende verzekering

Niet alle zorg zit in je basisverzekering. Als je bijvoorbeeld na een valpartij, sportongeval of aanrijding mondzorg nodig hebt, krijg je dat niet vergoed vanuit je basisverzekering. Voor mondzorg na een ongeluk kun je je bij CZdirect verzekeren met de aanvullende verzekering Start, voor slechts € 1,95 per maand.


Ga je een reis maken? Met de aanvullende verzekering Start ben je ook verzekerd voor spoedeisende zorg en mondzorg in het buitenland.


Bekijk alle aanvullende verzekeringen van CZdirect

Aanmelden of wijzigingen doorgeven

 • Wil je je eigen CZdirect verzekering? Meld je dan nu aan.
 • Wil je op de CZdirect polis van je ouders blijven staan en wil je niks veranderen? Dan hoef je niks te doen.
 • Wil je op de CZdirect polis van je ouders blijven staan, maar wil je wel iets veranderen? Zoals je aanvullende verzekering of eigen risico? Geef dit dan aan ons door via Mijn CZ External link of laat je ouders dit doen.
 • Kom je er niet uit? Je kunt ons appen, een Facebook bericht sturen of bellen met de CZdirect Klantenservice
  via (013) 593 84 00.


Weet je niet zeker welk pakket het best bij jou past? Bekijk alle pakketten op een rij.

Je betaalt een eigen risico

Vanaf je 18e heb je een verplicht eigen risico van € 385,- per jaar. Krijg je zorg die we vergoeden uit de basisverzekering? Bijvoorbeeld omdat je medicijnen nodig hebt of naar het ziekenhuis moet? Dan betaal je de eerste € 385,- dus zelf. Daarna krijg je van ons een vergoeding.


Kosten van een huisarts vallen niet onder het eigen risico. En ook voor zorg uit je aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Daarvoor krijg je dus meteen een vergoeding.


Hoeveel aan eigen risico betaal je in het jaar nadat je 18 wordt?
Wat je nog moet betalen in het jaar dat je 18 wordt, is uit te rekenen door het eigen risico te delen door 365 dagen (of 366 in een schrikkeljaar), en dat te vermenigvuldigen met het aantal overgebleven dagen van het jaar na je verjaardag. De uitkomst is het eigen risico dat je moet betalen in het jaar dat je 18 wordt.


Alles over het eigen risico

Tip! Hoger eigen risico, lagere premie

Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico van € 885,-. Je betaalt voor je basisverzekering dan geen € 105,45 maar € 85,95 per maand. Dit betekent wel dat je meer moet betalen als je zorg krijgt die we vergoeden uit de basisverzekering.

Voordelen van CZdirect

 • Alles online

  Alles online

  Declareren met de app en medicijnen of hulpmiddelen online bestellen.

 • Snel antwoord op vragen over je gezondheid

  Snel antwoord op vragen over je gezondheidJe krijgt persoonlijk advies op het moment dat jou het beste uitkomt.

 • Wegwijzer voor zorg in het buitenland

  Wegwijzer voor zorg in het buitenlandWe helpen je je reis goed voor te bereiden en regelen zorg als je iets overkomt.

 • Inspiratie voor een gezonde levensstijl

  Inspiratie voor een gezonde levensstijlBoeiende blogs en praktische tips over hoe je gezonder kunt leven.

 • Mooie kortingen en extra's

  Mooie kortingen en extra's

  Gratis condooms, korting op lenzen, brillen en vele andere voordelen.