Vergoeding verloskundige hulp door een verloskundige, gynaecoloog of huisarts

Wat krijgt u vergoed voor verloskundige hulp door een verloskundige, gynaecoloog of huisarts? Bekijk wat de vergoeding is voor zorg tijdens de zwangerschap en de geboorte.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Verloskundige hulp krijgt u vergoed uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

U betaalt geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt voor verloskundige hulp soms een Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed?

Krijgt u voor, tijdens en na de bevalling hulp van een verloskundige, gynaecoloog of huisarts die een contract met ons heeft? Dan vergoeden we het grootste gedeelte van de kosten. Het gaat om hulp tot maximaal 6 weken na de bevalling.


 

U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor verloskundige hulp. Gaat u naar zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed.

Wanneer betaalt u eigen bijdrage

Voor een bevalling in het ziekenhuis of een geboortecentrum is een eigen bijdrage van toepassing als er geen sprake is van een medische indicatie. Lees meer over de vergoeding ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie.

Waar kunt u terecht [bij/voor vergoeding]

U kunt terecht bij een verloskundige, gynaecoloog of huisarts met een contract voor verloskundige hulp:

Hebt u 6 weken na de bevalling nog zorg nodig van een gynaecoloog? Dan wordt deze zorg vergoed als medisch specialistische zorg.

Bekijk ook de vergoeding voor prenatale screening en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Hoe snel kunt u terecht voor acute verloskunde?

We hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd  voor acute verloskunde. Wachttijden acute verloskunde

Al een diagnose? Doe de keuzehulp

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen die daarbij horen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. Zo kiest u samen de behandeling die bij ú past.

Naar de keuzehulp voor stuitbevalling

Naar de keuzehulp voor bevalling na eerdere keizersnede