Vergoeding orthopedische en aangepaste schoenen vanaf 16 jaar

Wat krijg je vergoed voor orthopedische schoenen vanaf 16 jaar? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Orthopedische schoenen of aangepaste confectieschoenen krijg je vergoed uit jouw basisverzekering. Als er sprake is van een voetafwijking of een beenverkorting wordt er een orthopedische binnenschoen gemaakt. Aanpassingen aan confectieschoenen zijn ter vervanging van orthopedische schoenen. De schoenen zijn jouw eigendom.

2017

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
  • 100% bij gecontracteerde zorgverlener
  • 65% van de nota tot maximaal 65% van het afgesproken tarief* bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoeding

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners / leveranciers betalen voor de zorg die je krijgt of het hulpmiddel dat je krijgt of leent. Bekijk de verschillende tarievenlijsten.

Eigen bijdrage

Voor orthopedische schoenen en allergeenvrije schoenen moet je een eigen bijdrage betalen. Deze is in 2017 € 135,- per paar. Voor medisch noodzakelijke aanpassingen aan confectieschoenen betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Eigen risico

In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico.


Als je het eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit jouw verzekering vergoed. Zijn de totale kosten hoger, dan krijg je deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier External link in jouw buurt.

Je kunt je selectie verfijnen op: orthopedische en semi.


Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:


  • een erkende leverancier, volgens de Erkenningsregeling voor Orthopedische Schoentechnische Bedrijven;
  • gediplomeerde leveranciers met: het diploma vakbekwaamheid orthopedisch schoentechnicus van de Stichting Opleidingen Metaal (SOM), of Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen (SVGB), of een daarmee gelijkgesteld bewijs van vakbekwaamheid;
  • een kwalitatief goed hulpmiddel. De geleverde hulpmiddelen voldoen aan de geldende kwaliteitseisen;
  • een snelle levering: A-schoeisel wordt binnen 12 weken geleverd, B- schoeisel binnen 6 weken en orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden binnen 4 weken geleverd;
  • een pasgarantie van 3 maanden en een kwaliteitsgarantie van 6 maanden;
  • een uitgebreide uitleg bij de eerste aflevering, door een speciaal daarvoor opgeleide medewerker van de leverancier.

Je moet altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen als je naar een leverancier gaat. Je doet dit door een e-mail te sturen naar mbz.hulpmiddelen@cz.nl. Je hebt hiervoor een medische indicatie van een specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog of specialist ouderengeneeskunde) nodig en een offerte van de leverancier.


disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.