Vergoeding hulpmiddelen voor mobiliteit

Wat krijg je vergoed voor mobiliteit hulpmiddelen? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Hulpmiddelen voor mobiliteit krijg je vergoed uit jouw basisverzekering. Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding van deze hulpmiddelen als je hier langdurig op bent aangewezen om te kunnen lopen en een eenvoudig hulpmiddel niet voldoende is. Je komt in aanmerking voor een niet-eenvoudig loophulpmiddel als er sprake is van:

 • evenwichtsstoornissen
 • stoornissen in de onderste ledematen
 • stoornissen in het uithoudingsvermogen danwel vormen van lichamelijke zwakte

Voorbeelden van niet-eenvoudige hulpmiddelen die wij vergoeden zijn:

 • loopwagens en loopfietsen (voor verzekerden vanaf 18 jaar)
 • achterwaartse rollators (voor verzekerden vanaf 18 jaar)
 • parkinsonrollators (in diverse uitvoeringen met/zonder lichtsignaal, akoestisch signaal)
 • heavy duty rollators (> 150 kg en vanaf zitbreedte 55 cm)
 • kinderrollators

Heb je een loophulpmiddel nodig? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. Deze leverancier beoordeelt of je in aanmerking komt voor een loophulpmiddel en stelt vast wat voor je het meest doelmatige en geschikte hulpmiddel is om je mobiliteitsproblemen op te lossen. Dat kan elk merk of model zijn, de leverancier zorgt dat deze aan je geleverd wordt. Je hoeft hiervoor niet bij te betalen.


De vergoeding krijg je als je naar een leverancier gaat waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.


Je moet altijd toestemming aan ons vragen als je naar een leverancier gaat waar we geen contract mee hebben.

2017 en 2018

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
 • 100% bij gecontracteerde zorgverlener
 • 65% van de nota tot maximaal 65% van het afgesproken tarief* bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoeding

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners / leveranciers betalen voor de zorg die je krijgt of het hulpmiddel dat je krijgt of leent. Bekijk de verschillende tarievenlijsten.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Deze vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2017 en 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerste met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico.

Heb je je volledige eigen risico betaald? Dan vergoeden we de zorg tot tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd.

Lees meer over het eigen risico

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier External link in jouw buurt.

Je kunt jouw selectie verfijnen op: loophulpmiddelen.
In geval van een kind (tot 18 jaar) kunt u uw selectie verfijnen op: loophulpmiddelen kind.

 • Loophulpmiddel voor volwassenen.
  Kost het loophulpmiddel minder dan € 600,-? Dan kan je direct contact opnemen met een gecontracteerde leverancier. Je hebt wel een verwijzing nodig. Is het loophulpmiddel duurder dan € 600,-? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.
 • Loophulpmiddel voor kinderen (tot 18 jaar).
  Kost het kinderloophulpmiddel minder dan € 500,-? Dan kan je direct contact opnemen met een gecontracteerde leverancier. Je hebt wel een verwijzing nodig. Is het loophulpmiddel duurder dan € 500,-? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.
 • Je moet altijd toestemming aan ons vragen als je naar een leverancier gaat waar we geen contract mee hebben. Vraag toestemming door een offerte van de leverancier te e-mailen naar: mbz.hulpmiddelen@cz.nl.

disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.