Vergoeding huisartsbezoek

Wat krijg je vergoed voor huisartsbezoek? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?


 • Huisartsbezoek
  Het bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben met huisartsen in Nederland afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen. Een huisarts is de eerste bij wie je je meldt met vragen over je gezondheid. De huisarts luistert naar uw klachten en stelt vast wat er met je aan de hand is. De huisarts behandelt je en helpt je bij het voorkomen van ziekte. Hij kan je ook doorverwijzen naar een andere arts.
 • Laboratoriumonderzoek
  Vindt je huisarts dat laboratoriumonderzoek noodzakelijk is? Bijvoorbeeld om je bloed of ontlasting te laten onderzoeken? Dan ontvang je daarvoor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding krijg je als dit onderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijs (gecontracteerde zorgverlener). Je betaalt hiervoor wel eigen risico.


Wil je zelf (preventief) je bloed laten onderzoeken, bijvoorbeeld voor een medische check? Dan heb je dus geen verwijziging van een arts en wordt het onderzoek niet vergoed vanuit de basisverzekering.

2017

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
 • 100% bij gecontracteerde zorgverlener
 • 65% van de nota tot maximaal 65% van het afgesproken tarief* bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoeding

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners / leveranciers betalen voor de zorg die je krijgt of het hulpmiddel dat je krijgt of leent. Bekijk de verschillende tarievenlijsten.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

 • Huisartsbezoek
  Je hoeft geen eigen risico te betalen
 • Laboratoriumonderzoek
  De vergoeding voor laboratoriumonderzoek vanuit de basisverzekering valt niet onder huisartsenzorg. De huisarts is wel de opdrachtgever van het onderzoek, maar het onderzoek wordt uitgevoerd en in rekening gebracht door het laboratorium. Je betaalt hiervoor eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan worden de kosten eerst uit je verplicht eigen risico en daarna uit je vrijwillig eigen risico betaald. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit jouw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd.

In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico.


Als je het eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit jouw verzekering vergoed. Zijn de totale kosten hoger, dan krijg je deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Vind een geschikte zorgverlener External link in jouw buurt.

Je kunt je selectie verfijnen op: huisarts.


Heb je ’s avonds, ’s nachts, in het weekend of op een feestdag een dokter nodig? Jouw huisarts is aangesloten bij een huisartsenpost. Daar kun je dan terecht.disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.