Vergoeding niet-spoedeisende hulp in het buitenland

Wat krijg je vergoed voor niet-spoedeisende hulp in het buitenland? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Niet-spoedeisende hulp is zorg die je vooraf kunt plannen. Het is dus geen hulp die je met spoed nodig hebt. Wil je in het buitenland behandeld worden, omdat er een lange wachtlijst is of er geen behandeling in Nederland mogelijk is?

Dan krijg je een vergoeding vanuit jouw basisverzekering.

Krijg je zorg bij een gecontracteerde zorgverlener, dan hebben wij afspraken gemaakt over de kwaliteit en prijzen. We vergoeden dan de zorg volgens jouw zorgverzekeringsvoorwaarden en de afgesproken tarieven.

Krijg je de zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan kun je op 2 manieren een vergoeding krijgen:

  • Je krijgt een vergoeding volgens de verzekeringsvoorwaarden
  • Je krijgt een vergoeding volgens de Europese Verordening. In dat geval heb je van ons vooraf toestemming gekregen doormiddel van een S2 formulier. De buitenlandse zorgverlener rekent dan met ons af volgens de tarieven van het behandelland.

Heb je voor deze zorg in Nederland toestemming nodig van ons? Dan geldt dat ook voor deze zorg in het buitenland. Vraag een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener in het buitenland altijd vooraf schriftelijk aan. Je weet dat vooraf zeker of je de behandeling vergoed krijgt. Lees meer over toestemming aanvragen voor geplande zorg.

2018

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
  • 100% van de kosten bij gecontracteerde zorgverlener
  • 65% van de nota tot maximaal 65% van de kosten bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoedingLet op: In sommige gevallen kunnen de kosten voor een behandeling veel hoger zijn dan de kosten voor dezelfde behandeling in Nederland. Het is dus belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Eigen bijdrage en eigen risicoDeze vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerste met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico.

Heb je je volledige eigen risico betaald? Dan vergoeden we de zorg tot tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd.

Lees meer over het eigen risico


Hebben wij je toestemming gegeven voor zorg in het buitenland en heb je hiervoor een S2 formulier ontvangen? Dan krijg je deze kosten vergoed volgens de tarieven van het behandelland. Deze vergoeding wordt niet verrekend met een Nederlands wettelijke eigen bijdrage of het eigen risico.


Geldt in het behandelland een eigen bijdrage? Dan moet je deze zelf betalen aan de betreffende zorgverlener. Deze eigen bijdrage kun je mogelijk achteraf van ons vergoed krijgen. Je kunt de rekening naar ons opsturen. Wij beoordelen dan of een vergoeding mogelijk is. Deze vergoeding wordt wel verrekend met een nog openstaand eigen risico. Geldt voor de zorg in Nederland ook een eigen bijdrage, dan wordt deze op de vergoeding ingehouden.


Voor sommige zorg die je krijgt vergoed uit de basisverzekering moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen. Het maakt niet uit of je deze zorg in Nederland of in het buitenland krijgt.

Waar kun je terecht?

Je kunt zelf een ziekenhuis in België of Duitsland kiezen.

Op zoek naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Vind een geschikte zorgverlener External link in jouw buurt.


disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.