Vergoeding bril en contactlenzen op medische indicatie

Wat krijg je vergoed voor brillen en contactlenzen op medische indicatie? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Contactlenzen op medische indicatie kunnen worden vergoed uit de basisverzekering als:


  • je met de lenzen een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus krijgt dan met brillenglazen.
  • de stoornis het gevolg is van een medische aandoening of een trauma. Ook bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking krijg je vergoed bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.
Een verzekerde tot 18 jaar kan ook brillenglazen vergoed krijgen. Er moet dan sprake zijn van pathologische myopie (bijziendheid) met een afwijking van tenminste zes dioptrieën. Let op: bij een kappenbril en een ptotisbril worden de brilglazen met een correctie niet vergoed.

Je hebt een verwijzing nodig van jouw oogarts. Ook heb je een akkoordverklaring van ons nodig.

2017

Je hebt recht op de volgende vergoeding:

VerzekeringVergoeding
Basisverzekering CZdirect
  • 100% bij gecontracteerde zorgverlener
  • 65% van de nota tot maximaal 65% van het afgesproken tarief* bij niet-gecontracteerde zorgverlener
StartGeen vergoeding
Basic Geen vergoeding
ExtraGeen vergoeding

* Het afgesproken tarief is het gemiddelde tarief dat wij bij gecontracteerde zorgverleners / leveranciers betalen voor de zorg die je krijgt of het hulpmiddel dat je krijgt of leent. Bekijk de verschillende tarievenlijsten.

Eigen bijdrage

De wettelijke eigen bijdrage* is:

  • € 56,- per lens bij een gebruiksduur langer dan een jaar;
  • € 112,- per jaar bij lenzen met een gebruiksduur korter dan een jaar. Als er één lens wordt aangepast is de jaarlijkse bijdrage € 56,-;
  • € 56,- per glas voor kinderbrillen.

* De overheid bepaalt de wettelijke eigen bijdrage.

Eigen risico

De aanschaf van dit hulpmiddel gaat af van jouw eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten van dit hulpmiddel eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je het eigen risico voldaan hebt, wordt dit hulpmiddel uit jouw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.


In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.

Waar kun je terecht?

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier External link in jouw buurt.

Je kunt jouw selectie verfijnen op: contactlenzen bij medische indicatie óf brillenglazen.


Wil je een vergoeding vanuit de basisverzekering dan moet je een medische diagnose van de oogarts hebben. Dit voorschrift moet je samen met de offerte van de leverancier e-mailen naar: mbz.hulpmiddelen@cz.nl.

Dit geldt ook als jij nieuwe speciale contactlenzen of contactlenzen op medische indicatie nodig hebt.


disclaimer
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk jouw zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden en vergoedingsoverzichten en reglementen.


Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je op Mijn CZ External link.