Vergoeding alternatieve zorg: wat verandert er in 2018?

In 2018 veranderen de opleidingseisen die we stellen aan zorgverleners voor alternatieve of psychosociale zorg. Wat betekent dat precies? En waar kun je volgend jaar terecht voor je behandeling?

Aangesloten bij een erkende beroepsvereniging

Ga je naar een zorgverlener voor alternatieve of psychosociale zorg? Dan moet deze zijn aangesloten bij een door CZ erkende beroepsvereniging. In 2018 erkennen we alleen nog beroepsverenigingen die eisen dat zorgverleners medische of psychosociale basiskennis hebben. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat je wordt doorverwezen naar een reguliere arts als dat nodig is.

Niet erkend, niet vergoed

Gelukkig eisen de meeste beroepsverenigingen al dat zorgverleners deze basiskennis hebben. In dat geval verandert er niets en krijg je je zorg dit jaar gewoon weer vergoed.


Is je zorgverlener niet aangesloten bij een beroepsvereniging die we in 2018 erkennen? Dan krijg je vanaf 2018 géén vergoeding meer voor zorg bij deze zorgverlener. Je kunt dan naar een zorgverlener die wel is aangesloten. Bekijk welke beroepsverenigingen we erkennen in 2018 en controleer op de website van de beroepsvereniging of de zorgverlener van jouw keuze erbij staat.

Goed om te weten

Wil jij weten of je ook in 2018 bij je zorgverlener terecht kunt? Check voor je bezoek nog even de website van de beroepsvereniging om te kijken of je zorgverlener in 2018 is aangesloten. Of controleer het bij jouw zorgverlener zelf. Kom je er niet uit of twijfel je? Bel ons gerust, we kijken graag met je mee.