Zorgverzekering 2017

Belangrijke data voor je zorgverzekering

20 september 2016
Prinsjesdag: bekendmaking wijzigingen basisverzekering en eigen risico 2017

November 2016:
zorgverzekeraars maken hun premies voor de zorgverzekering in 2017 bekend

Tussen half november 2016 tot 1 januari 2017:
overstappen of aanpassen van je huidige verzekering


Prinsjesdag: 20 september 2016

20 september was het Prinsjesdag. Het kabinet maakte op die dag de wijzigingen in de basisverzekering voor 2017 bekend. Vanaf nu zijn wij aan de slag met de premieberekening van 2017.

Lees hoe we de hoogte van je zorgpremie bepalen

Jouw eigen risico in 2017

Als je 18 jaar of ouder bent, betaal je het eerste deel van de zorg die je vergoed krijgt zelf. Dit is het eigen risico. Dit eigen risico wordt bepaald door de overheid en is verplicht. In 2016 is het verplichte eigen risico € 385,-. Wat het verplichte eigen risico in 2017 wordt, weten we nog niet. Dit maakt de overheid bekend op Prinsjesdag.

Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Dan betaal je wat minder premie, maar moet je wel een groter deel van de zorgkosten zelf betalen.

Wat weten we nu al over jouw basisverzekering in 2017?

  • De zorgkosten buiten Europa blijven toch in de basisverzekering. Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat de werelddekking uit de zorgverzekering zou gaan verdwijnen, maar deze blijft voorlopig bestaan.
  • Je basisverzekering wordt vanaf 2017 uitgebreid met een aantal plastisch chirurgische ingrepen. Wordt je zicht bijvoorbeeld beperkt door verslapping of verlamming van je ooglid? Dan krijg je een bovenooglidcorrectie vergoed.
  • Jongeren hebben langer recht op tandvervanging. Op dit moment heb je, als je jonger bent dan 18 jaar, recht op vergoeding van je blijvende snij- en hoektanden met implantaten bij het verlies of geheel ontbreken van deze tanden. Vanaf 2017 heb je hier langer recht op (tot en met 22 jaar) omdat in de praktijk blijkt dat dat je kaak nog niet helemaal volgroeid is op 18-jarige leeftijd.

Jouw aanvullende verzekering in 2017

De wijzigingen in voorwaarden en vergoedingen vanuit de basisverzekering, worden door de overheid bepaald. Wat er wijzigt in jouw aanvullende verzekering, wordt door ons als zorgverzekeraar bepaald. Dit hangt meestal af van de wijzigingen in de basisverzekering die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt.
Wij geven de wijzigingen in jouw aanvullende verzekering in november 2016 aan je door, zodat je nog voldoende tijd hebt om een goede keuze te maken voor 2017.

Jouw premie en zorgverzekering in 2017

In november 2016 maken wij de nieuwe premies voor 2017 bekend, voor zowel de basisverzekering als aanvullende verzekeringen. Vanaf dit moment kun je onze zorgverzekeringen vergelijken en kun je jouw zorgverzekering kiezen voor 2017. Je kunt dan dus eventueel ook je aanvullende verzekeringen aanpassen.

Overstappen van zorgverzekering in 2017

Jouw zorgverzekering loopt elk jaar van 1 januari t/m 31 december. Tussen half november 2016 en januari kun je eventueel overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je vóór 1 januari een zorgverzekering van CZdirect kiest, zeggen wij automatisch je oude verzekering voor je op. Wel zo handig.


Overstappen naar een andere zorgverzekering gedurende het jaar

In sommige situaties kun je ook gedurende het jaar overstappen van verzekering of je pakket aanpassen, bijvoorbeeld als:


  • Je 18 jaar wordt: tot je 18e ben je automatisch via je ouders verzekerd. Als je 18 wordt, kun je ervoor kiezen een eigen (andere) zorgverzekering af te sluiten. Je gaat dan zelf premie betalen. Geef eventuele wijzigingen vóór je 18e verjaardag aan ons door.

  • Je van de ene naar de andere collectieve verzekering gaat: als je nu een collectieve zorgverzekering hebt bij een werkgever hebt en je gaat werken bij een werkgever die ook een collectieve zorgverzekering biedt, dan kun je gedurende het hele jaar overstappen naar de collectiviteit van je nieuwe werkgever.

  • Je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden aanpast: als jouw huidige zorgverzekeraar de voorwaarden van jouw polis aanpast, heb je het recht om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

  • Je gaat scheiden en je geen verzekeringnemer bent: je kunt dan zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Eventuele kinderen kunnen dan bij jou op de polis staan of bij jouw ex-partner.- Handige overstapservice


- Nota’s declareren met de app


- Online gezondheidsadvies