Recht op zorgtoeslag?

Laat jij onnodig geld liggen? Het kan namelijk zo zijn dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. De belastingdienst kijkt voor de berekening voor zorgtoeslag naar jouw inkomen (eventueel samen met je partner).

Voorwaarden zorgtoeslag

Om zorgtoeslag aan te kunnen vragen in 2016, moet je aan de volgende voorwaarden van de Belastingdienst voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je inkomen is niet hoger dan € 27.857,- per jaar of € 35.116,- per jaar als je met een fiscaal partner samenwoont.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Voorbeeldberekening

Voorbeeld: als je per jaar bijvoorbeeld € 15.000,- verdient, heb je recht op zo’n € 83,- zorgtoeslag per maand. Als je bij CZdirect een basis zorgverzekering afsluit met het hoogste eigen risico (€ 885,- in 2017) dan betaal je € 82,85 per maand. Dit betekent dat je je maandelijkse kosten voor je zorgpremie gedekt hebt met je zorgtoeslag. Je zou nog een aanvullende zorgverzekering af kunnen sluiten, zodat je meer vergoed krijgt. Er is al een aanvullende verzekering voor € 1,95 per maand!

Berekenen zorgtoeslag

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden en wil je weten hoeveel zorgtoeslag je precies kunt krijgen? Dat kun je berekenen aan de hand van de rekenhulp External link op de site van de Belastingdienst.

Aanvragen zorgtoeslag

Je kunt je zorgtoeslag aanvragen External link via de site van de Belastingdienst. Het duurt ongeveer 8 weken voordat je aanvraag is verwerkt. Verstuur je aanvraag dus ruim op tijd.

Zelf actie ondernemen

Je moet zelf actie ondernemen om zorgtoeslag te krijgen. Je krijgt geen seintje van de overheid. Vraag meteen zorgtoeslag aan op het moment dat je voor het eerst een zorgverzekering moet afsluiten. Je hoeft dit maar één keer te doen, de jaren daarna ontvang je de zorgtoeslag vanzelf. Bijna iedere Nederlandse student voldoet aan de voorwaarden om zorgtoeslag te ontvangen, dus laat deze overheidsbijdrage niet liggen!

Let op: als je meer gaat verdienen, kan dat invloed hebben op je zorgtoeslag. Let er dus altijd op dat je dit tijdig doorgeeft aan de Belastingdienst.