Vergoeding voorlees- en memoapparatuur

Wat krijgt u vergoed voor voorlees- en memoapparatuur? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt voor de memoapparatuur en het voorleesapparaat geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed voor voorlees- en memoapparatuur?

Bent u slechtziend of blind? Dan krijgt u een voorleesapparaat en Hulpmiddel dat gebruikt wordt om berichten in te spreken en later te beluisteren. Bijvoorbeeld voor afspraken, notities of andere gegevens. Er dient sprake te zijn van een uitgebreide (geavanceerde) memorecorder van meer functies dan alleen de memorecorderfunctie. Op een overzichtelijke manier kunnen adres- en telefoonbestanden, afspraken en notities worden opgeslagen en bewerkt. Bijvoorbeeld: automatische nummer-, tijds- en datum- en telefoonregistratie en dagkalender. vergoed uit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico. U krijgt voorlees- en memoapparatuur altijd te leen. Heeft u de apparatuur niet meer nodig? Dan zorgen we dat de apparatuur bij u wordt opgehaald. Neem hiervoor contact op met uw leverancier en met onze afdeling Medische Beoordelingen.

Waar kunt u terecht?

U kunt terecht bij een leverancier met een contract voor uw hulpmiddel:

Gaat u naar een leverancier zonder contract? Dan moet u altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Hebt u een vervangend hulpmiddel nodig? Dan hebben we bij uw aanvraag een offerte van de leverancier nodig met daarop de reden van vervanging.