Vragen over zorg en vergoeding CZdirect

Wat krijg ik vergoed als ik naar een niet-gecontracteerde zorgverlener ga en een CZdirect basisverzekering heb?

Heb je een CZdirect basisverzekering en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan krijg je maximaal 65% van het afgesproken tarief vergoed. Met het afgesproken tarief bedoelen wij het gemiddelde van de tarieven die wij met de gecontracteerde zorgverleners hebben vastgelegd.

Als bijvoorbeeld het afgesproken tarief voor een behandeling € 50,- is, dan krijg je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener maximaal € 32,50 vergoed. Het maakt niet uit welk bedrag jouw zorgverlener in rekening brengt. Als jouw zorgverlener een bedrag hoger dan het afgesproken bedrag in rekening brengt (bijvoorbeeld € 54,-), dan krijg je in dit voorbeeld ook dan maximaal € 32,50 vergoed.

Foetale chirurgie bij spina bifida (open rug): wordt dat vergoed?
Foetale chirurgie in het Universitair Ziekenhuis Leuven wordt per 2016 vergoed. Je hebt een verwijzing nodig van een Nederlands Universitair Medisch Centrum (UMC). De kosten worden verrekend met je eigen risico
Als ik me heb aangemeld voor CZdirect, zeggen jullie dan mijn huidige verzekering op?
CZdirect zegt dan automatisch je verzekering bij je huidige zorgverzekeraar voor je op.
Welke anticonceptiepil krijg ik?
Een anticonceptiemiddel (zoals de pil) valt onder het voorkeursbeleid geneesmiddelen. Dit betekent dat de huisarts op het recept geen merknaam schrijft, maar alleen de werkzame stof die in het middel zit. De apotheek geeft dan het middel mee waarover met CZdirect afspraken zijn gemaakt. Het voorkeursbeleid wordt gevoerd voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling (werkzame stof) maar met verschil in prijs.
Kan ik mijn aanvullende verzekering wijzigen?
Ja, je kunt je aanvullende verzekering uitsluitend per 1 januari wijzigen. Je verzoek daarvoor moet vóór 1 januari bij ons binnen zijn. Je kunt je wijzigingsverzoek doorgeven via je persoonlijke omgeving Mijn CZ
Valt alle zorg onder het eigen risico?

Bijna alle zorgkosten vanuit de basisverzekering tellen mee, tot aan de hoogte van je eigen risico-bedrag, voor het eigen risico. Voor zowel het verplichte eigen risico als het vrijwillige eigen risico tellen de volgende kosten niet mee voor je eigen risico:

  • inschrijfgeld en kosten van zorg bij een huisarts,
  • kosten van verloskundige zorg en kraamzorg. Het eigen risico geldt wel voor kosten die hiermee te maken kunnen hebben, maar die apart in de polis zijn opgenomen (b.v. IVF, ambulancevervoer, geneesmiddelen, hulpmiddelen en (laboratorium)onderzoek).
  • kosten van nacontroles van nier- en leverdonoren
  • hulpmiddelen in bruikleen
  • ketenzorg
  • verpleging en persoonlijke verzorging (wijkverpleging)
  • reiskosten van orgaandonoren

Vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandartskosten) vallen ook niet onder het eigen risico.
Wat wordt bedoeld met eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je een vergoeding krijgt. Bij de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van €385,- in 2016. In 2017 blijft dit ook €385,-. Dit eigen risico wordt vastgesteld door de overheid. CZdirect kent daarnaast ook de mogelijkheid om te kiezen voor een eigen risico van €885,-.